خانههای آخرت در هرات با قیمت گزافی به فروش میرسند
خانهی آخرت یا همان قبر که مردم برای اموات خود باید تهیه کنند، در شهر هرات و حومه آن با قیمت گزافی به فروش میرسد که این امر باعث شده تا مردم اقدام به دفن اموات در مناطق دور افتاده کنند.مردم بنابر بالا بودن قیمت قبرها در مکانهای مقدس ازجمله زیارتگاه و تکیهخانهها نمیتوانند مردههایشان را در آنجا دفن کنند.
آنان مجبورند تا مردگان خود را به منطقهای به اسم "دهانه کمرکلاغ" و دیگر مناطق دور افتاده برده و به خاک بسپارند.
کبرا علیزاده یک تن از شهروندان هرات میگوید: مادرمان وصیت کرده بود تا قبری را در جوار یکی از زیارتگاهها برایش تهیه کنیم. متولیان آن زیارتگاه برای قبر ۲۵۰۰۰ هزار افغانی از ما مطالبه کردند و ما نیز مجبور به خرید آن قبر شدیم تا به وصیت مادرمان عمل کنیم.
بنابر گفتههای مردم، در قبرستان دهانه کمرکلاغ برای اطفال زیر ۵ سال ۵۰۰ افغانی و افراد بالای پنج سال تنها ۱۰۰۰ افغانی بابت کندن قبر میپردازند.
آنان در گفتگویی با خبرنگار آوا گفتند که به دلیل اقتصاد ضعیف توان پرداخت هزینه هنگفت خرید قبر را در مکانهای زیارتی و نزدیک به محل سکونتشان ندارند.
آنها میگویند قیمت قبرها از ۱۰۰۰۰پایین نبوده و تا ۳۰۰۰۰ الی ۳۵۰۰۰ هزار نیز به فروش میرسد.
کبرا علیزاده تنها یکی از صدها موردی است که به دلیل وصیت مادرش مجبور شده تا قبری را به قیمت بالا خریداری کند.
با توجه با ادعاهای مردم مبنی بر فروش قبر به قیمت بالا، خبرنگار آوا به سراغ یکی از زیارتگاههای شهر هرات رفته و با یکی از مسوولان آن گفتگو کرد.
"سید میرآقا" از خدمتگزاران و مسئولان یکی از زیارتگاههای شهر هرات ضمن رد این گفتهها میگوید که "سر قبرها قیمتگزاری نمیکنیم و براساس توان خانوادهها از آنها پول اخذ میشود. پول دریافت شده در مقابل فروش قبرها صرف ساخت وساز همان مکان زیارتی میشود."
وی میگوید: به دلیل کمبود جا، قبرها را دو طبقه ساختهاند اما این موضوع تاثیری بر قیمت آن ندارد.
وی در اخیر گفتههایش این افزود که قبر در این مکان زیاد به فروش نمیرسد زیرا زمینهای این مکان مربوط شهدا و خانواده شهدا است.
با این حال، اما آیا اداره ارشاد، حج و اوقاف هرات از فروش قبر در این شهر آنهم به قیمت بالا اطلاع دارد؟ آیا تاکنون کسی در این رابطه به این اداره مراجعه کرده است؟
مولوی "عبدالواحد آثمی" رییس حج و اوقاف هرات ضمن ابراز بیاطلاعی از خرید و فروش قبر در هرات به خبرنگار آوا گفت که هیچکس حق ندارد که قبر را برای مسلمانان بفروش برسانند.
وی یادآور شد که در سالهای گذشته چند شکایت در این رابطه برایشان رسیده و با پیگیریها از سوی مسوولین به این شکایات از فروش قبرها جلوگیری شده است.
آثمی افزود که در حال حاضر کسی در رابطه با فروش قبرها شکایتی ندارد.
او تاکید کرد که اگر کسی شکایتی دارد میتواند با اسناد و داشتههایش به اداره حج و اوقاف مراجعه کرده و شکایاتش را درج نمایند.
در حالیکه خبرنگار آوا میخواست سوالی را مبنی بر اینکه آیا حتما باید کسی شکایت کند تا شما رسیدگی کنید بپرسد که آقای آثمی تلفنشان را قطع کردند.
چندی قبل نیز "فریدون سروری" رئیس اداره شهرسازی هرات در یک نشست خبری گفته بود که پلانهای شهری یک قبرستان عمومی که قرار است در ۱۵ کیلومتری غرب هرات ایجاد شود، تکمیل شده و قرار است به زودی ساخته شود.
این در حالی است که در گزارشی از سوی خبرگزاری آوا در تاریخ ۱۱ قوس ۹۳ منتشر شده بود، آمده بود که دانشجویان دانشگاه طب در نقاط مختلف کشور با نبش قبر مردگان، استخوانهای آنان را بیرون آورده و بر روی آن آزمایش و کارهای درسی خود را انجام میدهند.
آرامگاه هایی که آرام و قرار ندارند/گورهای مردگان، لابراتوار دانشجویان
اما آیا گرفتن هزینه زیاد از قبرها صرفا برای خود قبر است و یا نگهداری از مردگان؟
در فقه اسلامی خرید و فروش زمین قبر در مکانهای عمومی جایز نیست، اما آیا مکانهایی چون زیارتگاهها مکان عمومی به شمار نمیرود؟
کارشناسان مسائل دینی میگویند که اگر به شخص ثابت شود زمینی را که برای قبر میخرد، غصبی نیست، خرید آن اشکالی ندارد.
از سویی هم میگویند که خرید قبر از مکانهای زیارتی به دلیل اینکه میت در جای امن دفن میشود، هیچ اشکالی ندارد.
هیچ نظری موجود نیست: