بیوگرافی دکتر سیما سمر هزاره
دکتر سیما سمر (زادۀ ۱٣٣٦ خ - )، نخستین زنی که در کابینهی پس از طالبان در افغانستان حضور یافت، بهعنوان یکی از چهرههای مطرح مدافع حقوق بشر و حقوق زنان شناخته میشود.
زندگینامه
سیما سمر در سال ۱٣٣٦ خورشيدی (۱۹۵٧ میلادی) در شهرستان (ولسوالی) جاغوری استان (ولایت) غزنی به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و ثانوی خود را در جاغوری و هلمند به پایان رساند. سپس به دانشکده پزشکی (طب) دانشگاه کابل راه یافت و در سال ۱٣٦۱ خورشيدی (۱۹٨٢ میلادی) از همان دانشکده فارغالتحصيل شد.
پس از آن، راهی زادگاه خود گردید و از آنجا بهفعالیتهای اجتماعی آغازید و برای مردم این مناطق خدمات صحی را فراهم آورد.
دوران مهاجرت
سیما سمر که متعلق به قوم هزاره است، در جریان حضور نيروهای اشغالگر شــوروی سابق در افغانســتان، در سال ۱۹۸۴ به پاکســتان مهاجر شــد و در یکی از اردوگاههای مهاجران افغان در آن کشــور، به کار پزشــکی آغاز کرد و بعدها، در ســال ۱۹۸۷، بیمارســتانی را برای زنان ايجاد کــرد و در ســال ۱۹۸۹، قــادر به تاســیس يک نهــاد کمــک رســانی به خانــوادۀ شــهدا زيــر نام "ســازمان شــهدا" (ShuhadaOrganization) شد. اين سازمان، یکی از پر سابقهترین نهاد امدادرسانی غیر دولتی است.
دکتر سمر رفته رفته برای توسعه کارهای حقوق بشری و پزشکی خود، توجه شماری از نهادهای بینالمللی را جلب کرد و به گشایش مراکز درمانی و مکاتب دخترانه در داخل افغانستان پرداخت.
او بارها از پاکستان به افغانستان میآمد و منابع نزدیک به دکتر سمر میگویند که در کل، ده کلینک صحی، چهار بیمارستان برای زنان و کودکان و شماری از مکاتب را در مناطق دورافتاده افغانستان ایجاد کرد که حدود هفده هزار دانشآموز در آن درس میخواندند.
خانم سمر همچنین به کارهای امدادرسانی و کمک به سوادآموزی در افغانستان آغاز کرد و در ضمن، به خانوادههای افغان در مورد حفظ الصحه و برنامهریزی خانوادگی آموزش میداد.
دکتر سیما سمر با وجود ممانعتها و مشکلات نفسگیر در دوران جنگهای داخلی مجاهدين و حتی در زمان حاکميت طالبان از فعالیتهای انساندوستانهاش در نقاط مختلف افغانستان، بهويژه مردم هزاره دست نکشید. بدين ترتيب، فعالیتهای حقوق بشری وی به این شکل تا سال ۲۰۰۲ ادامه یافت.
حضور در کابینه
پس از فرو پاشی رژیم طالبان، زمانی که اجلاس بزرگ افغانها در شهر بن آلمان برگزار شد، گروههای افغان شرکت کننده در اين اجلاس، به پيشنهاد سازمان ملل متحد، دکتر سيما سمر را بهعنوان معاون رئیس دولت و وزیر امور زنان افغانستان برگزيدند. زمانی که این خبر در رســانهها منتشــر شــد، خانم سمر در کانادا بـود. او به افغانستان آمد و به طور رسمی کار خود را آغاز کرد.
اگرچه حضور زنان در کابینههای افغانستان سابقه داشته است، اما پس از سالهای جنگ داخلی و بعد از حاکمیت طالبان در افغانستان، این نخستین بار بود که یک زن وارد کابینه افغانستان میشد.
به هر حال، دکتر ســمر از ٢٢ دســامبر ٢٠٠۱ تا ۲۲ جون ۲۰۰۲ میـلادی در ایـن ســمت فعالیت داشــت. افزون بر اين، خانم سیما ســمر اولین شــخصیت سیاسی زن از افغانستان بود که بهعنوان معاون رئیس دولت و وزیر امور زنان، در ٢۴ اپریل ۲۰۰۲ میلادی در جلســه شــورای امنیت ســازمان ملل متحد به ســخنرانی پرداخـت
هیچ نظری موجود نیست: