یک سال تا آغاز رسمی کار عملی پروژه تاپی در افغانستان
شوراي ولايتي هرات: نیروهای امنیتی باید برنامه مدونی برای پروژه تاپی داشته باشند
مقام های محلی در ولایت هرات از آغاز سرویهای هوایی، محیط زیستی و ماین روبی برای شروع کار پروژه تاپی در این ولایت خبر می دهند و می گویند که تا یک سال بعد، کار عملی این پروژه در خاک افغانستان، رسما آغاز خواهد شد. این در حالی است که هنوز هم مسأله تامین امنیت این پروژه، یکی از بزرگترین دغدغههای مردم هرات به شمار میرود.
با آنکه نیروهای امنیتی در غرب کشور توانستهاند کارنامه درخشانی از خود در امر تأمین امنیت پروژههای زیربنایی برجای بگذارند، اما به باور مردم این منطقه از کشور، پروژه تاپی میتواند آزمونی سنگینی برای این نیروها باشد.
"مهدی حدید"، عضو شورای ولایتی هرات به خبرنگار آوا گفت که پروژه تاپی یکی از پروژههای بزرگ و مفید برای افغانستان تلقی میشود، از همین رو دولت افغانستان نباید از هیچ تلاشی دریغ ورزد.
وی افزود که این پروژه یکی از برنامههای مهم و سهولتآور برای دولت افغانستان محسوب میشود که در شروع آن نباید تأخیر کند.
به باور حدید، افغانستان از جمله کشورهایی است که همواره با تهدیدات ناامنی و تخریبی مواجه بوده و دشمنان زیادی در هر گوشه و کنار برای به دست آوردن فرصت، به کمین نشستهاند.
ناامنی در مناطقی که این پایپ لاین از آنجا می گذرد، یکی از موانع عمده در برابر این پروژه حیاتی به نظر میرسد.
حدید تأکید کرد که نیرویهای امنیتی هم در جریان کار و هم بعد از تکمیل و در جریان استفاده از پروژه، باید به صورت ۲۴ ساعته در حال انجام وظیفه باشند.
این عضو شورای ولایتی هرات تأکید کرد که افراد زیادی از سوی پاکستان برخلاف افغانستان حمایت میشوند، اما طوریکه دیده شده، پاکستان از جمله کشورهایی است که از پروژه تاپی مستفید میشود و امکان این نمیرود که مخالفتهای جدی در این زمینه از خود نشان دهد.
گفته میشود که این پروژه در خاک ترکمنستان جریان دارد و تا نزدیکی مرز افغانستان رسیده و به زودی کار آن به صورت رسمی در خاک افغانستان شروع خواهد شد.
حدید خاطرنشان ساخت که دولت افغانستان به خصوص نیروهای امنیتی باید برنامههای جدی را روی دست داشته باشند تا این پروژه از لحاظ امنیتی با سکتگی و چالش مواجه نشود.
وی گفت که با شروع شدن این پروژه زمینه کاری نیز برای مردم مهیا خواهد شد زیرا این پروژه یکی از پروژههای انکشافی است که برای تکمیل شدن آن نیاز به استخدام نیروی کاری دارد.
قرار است کار رسمی این پروژه در سال ۲۰۱۷ به صورت رسمی آغاز شود و هم اکنون کار سروی این پروژه توسط یک موسسه آمریکایی در حال انجام است.
این عضو شورای ولایتی هرات اذعان داشت که رسانیدن برق و انرژی به مردم و همچنان بالا رفتن اهمیت اقتصادی و استراتژیک افغانستان در میان کشورهای آسیای میانه و آسیای جنوبی، از مزایای پروژه انتقال پایپ لاین گاز تاپی است.
در همین حال، "احمد شعیب معصومی" رئیس خدمات تخنیکی و سکتوری ولایت هرات به آوا گفت از دو سال به این سو برنامه آگاهیدهی برای اقشار مختلف در هرات روی دست گرفته شده تا مردم با اهمیت چنین پروژههایی آشنا شده و در راستای تطبیق آن همکاری کنند.
وی گفت که بعد از دو ماه، سرویهای هوایی، محیط زیستی و ماین روبی در منطقه آغاز شده و در یک سال بعد، رسما کار عملی این پروژه در خاک افغانستان آغاز خواهد شد.
از سویی هم یکی از مباحث مورد اهمیت برای اجرایی شدن این پروژه در خاک افغانستان، بحث تأمین امنیت آن است. در حال حاضر ولسوالیهایی که قرار است این خط لوله از آن عبور کند، وضعیت امنیتی قابل قبولی ندارند.
به گفته آقای معصومی، در بحث تأمین امنیت این پروژه، رهبری حکومت کشور به ارگانهای امنیتی دستور دادهاند تا پلان امنیتی منظمی برای این پروژه تدوین شود. این پلان تدوین شده و با شرکای این پروژه در میان گذاشته شده که مورد تائید آنان نیز واقع شده است.
همچنین قرار شده تا برای تأمین امنیت این پروژه از مردم محل استفاده شود.
از طرفی هم وزارت معادن و پطرولیم گفته است: "در صورتی که اوضاع منطقه خوب بماند و ترکمنستان و شرکت برنده به وقت معین آن قرار داد را امضا کنند، این پروژه تا سه سال دیگر تکمیل خواهد شد."
انتظار میرود این پروژه ۱۰میلیارد دالری تا سال ۲۰۱۹ به بهرهبرداری سپرده شود؛ پروژهای که افغانستان سالانه ۴۰۰ میلیون دلار از آن بهره خواهد برد.
این خط لوله ظرفیت انتقال سالانه ۳۳ میلیارد مترمکعب گاز دارد.
لوله انتقال گاز تاپی حدود ۱۸۱۴ کیلومتر طول خواهد داشت که ۱۴۷ کیلومتر از خاک ترکمنستان، ۷۳۵ کیلومتر از خاک افغانستان و از ولایتهای هرات، فراه، هلمند و قندهار عبور خواهد کرد و با طی ۸۰۰ کیلومتر در پاکستان، به هند میرسد.
کارعملی اجراء پروژه تاپی توسط رهبران افغانستان ترکمنستان، هند و پاکستان در دسامبر سال ۲۰۱۵ رسما در ترکمنستان آغاز شده است.
هیچ نظری موجود نیست: